Bakterie "bolą"!07.09.2013

autor: Tomasz Woźniak
słowa kluczowe:

Do tej pory uważano, że ból powstający przy infekcjach bakteryjnych jest wywoływany poprzez sam stan zapalny. Ostatnio okazało się, że ból towarzyszący infekcjom Staphylococus aureus u myszy jest powodowany przez bezpośrednią aktywację receptorów bólowych (nocyceptorów) zarówno przez składniki bakterii jak i ich toksyny. W przypadku zapalenia ból jest wywoływany przez wzmożoną odpowiedź neuronalną na substancje uwalniane z uszkodzonych lub zainfekowanych tkanek. W przypadku Staphylococus aureus, lipopolisacharyd znajdujący się w ścianie komórkowej bakterii jest bezpośrednio wykrywany przez TLR4, peptydy formylowe przez FPR1 a α-toksyna przez ADAM10, receptory bezpośrednio znajdujące się na powierzchni neuronów. Opisany mechanizm prawdopodobnie stanowi jedno z przystosowań ewolucyjnych, dzięki któremu możemy odczuwać intensywny ból podczas infekcji bakteryjnej.

Źródło

  • http://www.nature.com/nature/journal/v501/n7465/full/nature12550.html

ISSN 1689-7730