Glikotoksyny - jedna z przyczyn choroby Alzheimera i zespołu metabolicznego.07.03.2014

autor: Tomasz Woźniak
słowa kluczowe:

Zaawansowane produkty glikacji (AGEs) powstają w reakcji Maillarda podczas smażenia i pieczenia produktów żywnościowych oraz w procesie karmelizacji. Przykładem może być pieczenie chleba czy grillowanie. Współczesna dieta jest bogata w tego typu produkty. Naukowcy odkryli, że istnieje zależność pomiędzy dietą bogatą w glikotoksyny (AGEs) a chorobą Alzheimera oraz zespołem metabolicznym. Badania na myszach wykazały, że spożywanie posiłków bogatych w glikotoksyny stymuluje powstawanie złogów β-amyloidu, złogów glikotoksyn, glejozy (przerost i rozrost gleju) oraz problemów poznawczych. Najprawdopodobniej w dużym stopniu dzieje się to poprzez hamowanie działania białka SIRT1 oraz innych mechanizmów obronnych, przez zaawansowane produkty glikacji. Z kolei brak mechanizmów ochronnych powoduje powstanie silnego stresu oksydacyjnego oraz sprzyja stanom zapalnym. Odkrycie to może pomóc stworzyć kolejną strategię do walki z zespołem metabolicznym oraz chorobą Alzheimera

Źródło:

  • http://www.pnas.org/content/early/2014/02/19/1316013111

ISSN 1689-7730