Dzisiaj jest Dzień Walki z Rakiem Piersi: 17.10

Jakość jedzenia a nowotwory29.09.2018

autor: Tomasz Woźniak
słowa kluczowe:

Najnowsze badania pokazują związek pomiędzy jakością spożywanego jedzenia a ryzykiem wystąpienia niektórych chorób nowotworowych. W tym celu wykorzystano FSAm-NPS - system profilowania wartości odżywczych, który odzwierciedla zawartość cukrów, nasyconych kwasów tłuszczowych, sodu, błonnika, białka, owoców, warzyw, orzechów czy roślin strączkowych w 100 gramach badanego produktu. Wyższe wartości współczynnika FSAm-NPS DI były skorelowane z nowotworami przewodu pokarmowego (w tym odbydnicy, żołądka i górnej części przewodu pokarmowego), wątroby, płuc u mężczyzn i piersi u kobiet w okresie po menopauzie. Badania przeprowadzono na 471,495 osób wśród których zidentyfikowano 49,794 przypadki nowotworów. Na chwilę obecną system FSAm-NPS jest najlepiej przebadany i stosunkowo prosty do obliczenia, dzięki czemu w przyszłości będzie można go wykorzystać w nowych strategiach żywieniowych, na przykład poprzez oznaczanie kupowanej żywności.

Źródło:

Nutritional quality of food as represented by the FSAm-NPS nutrient profiling system underlying the Nutri-Score label and cancer risk in Europe: Results from the EPIC prospective cohort study
https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002651

ISSN 1689-7730