Nowe odkrycie - sól a choroby autoimmunologiczne07.04.2013

autor: Tomasz Woźniak
słowa kluczowe:

W przeciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nastąpił znaczny wzrost zachorowań na choroby autoimmunologiczne. Jako jedną z możliwych przyczyn od dawna sugerowało się składniki diety. Naukowcy odkryli, że chlorek sodu, czyli popularna sól domowa, a dokładniej kationy sodu mogą przyczyniać się do powstawania tych chorób.
Odpowiadać za to mogą limfocyty T pomocnicze CD4<sup>+</sup> produkujące interleukinę 17 (komórki T<sub>H</sub>17). Komórki T<sub>H</sub>17 zależne od interleukiny 23 okazały się kluczowe dla powstania zwierzęcego odpowiednika stwardnienia rozsianego. Podwyższony poziom soli indukuje ścieżkę przekazywania sygnałów, która prowadzi do rozwoju tych komórek. Badania z użyciem różnych soli wykazały, że to kation sodu jest odpowiedzialny za wydzielanie interleukiny siedemnastej, a podwyższony poziom soli wpływa nie tylko na ścieżkę związaną ze stanem zapalnym (interleukiny) ale również klasyczne ścieżki związane z hipertonicznością. Badania <i>in vitro</i> zostały potwierdzone badaniami na liniach komórkowych, gdzie wykazano, że obecność soli może pogłębić objawy choroby autoimmunologicznej poprzez zwiększenie liczby limforcytów T CD4<sup>+</sup>. Niestety odkrycie naukowców, mimo że stawia ciekawą hipotezę, ciągle wymaga potwierdzenia w badaniach klinicznych.

Literatura:
1.Kleinewietfeld M, Manzel A, Titze J, Kvakan H, Yosef N, Linker RA, Muller DN, Hafler DA; Sodium chloride drives autoimmune disease by the induction of pathogenic TH17 cells; Nature; 2013; doi: 10.1038/nature11868

ISSN 1689-7730