Probiotyki – czym są i dlaczego są dla nas ważne?07.08.2012

autor: Katarzyna Szatkowska
słowa kluczowe: bakteria, dieta

Od dłuższego czasu media bombardują nas hasłem „probiotyki” i mówią o ich dobroczynnym działaniu. Ale czym one tak naprawdę są i dlaczego korzystnie wpływają na nasze zdrowie? Probiotyki (z gr. pro bios – dla życia) to dobroczynne mikroorganizmy, np. bakterie z rodzaju Lactobacillus czy Bifidobacterium, które osiedlają ścianki jelita grubego. Produkują kwas mlekowy i inne kwasy organiczne, za pomocą których zwalczają bakterie gnilne i chorobotwórcze. Walczą również z nimi o substancje odżywcze i wydzielają substancje bakteriostatyczne oraz bakteriobójcze. Tym samym umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają naszą odporność. Niestety, w przypadku intensywnej antybiotykoterapii, te cenne bakterie są zabijane razem z bakteriami patogennymi. Również w sytuacjach stresowych, ich liczba ulega zmniejszeniu. Oznacza to, że organizm staje się bardziej podatny na infekcje groźnymi bakteriami, np. z grupy Salmonella, Shigella, Clostridium, Helicobacter czy drożdżami, np. Candida albicans. Z tego względu, szczególnie w takich sytuacjach, warto dostarczać probiotyki wraz z pożywieniem. Wchodzą one w skład mlecznych produktów fermentowanych (jogurtów, kefirów, itp.) oraz kiszonek. Na rynku dostępne są również probiotyki w postaci suplementów dietetycznych. Bakterie probiotyczne są ważne dla naszego zdrowia nie tylko ze względu wzmacnianie odporności. Korzystnie wpływają również na równowagę kwasowo-zasadową w jelitach, poprawiają ukrwienie błony śluzowej jelit, a także produkują witaminy B i K. Udowodniono także, że mogą chronić przed nowotworami, zapobiegać biegunce u dzieci oraz łagodzić objawy takich chorób jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroby Leśniowskiego-Crohna czy zespołu jelita nadwrażliwego.

ISSN 1689-7730