07.09.2014Nr 70

  1. Bezpieczeństwo stosowania aspiryny w prewencji nowotworów.
    lek. Sebastian Woźniak

    Przeciwnowotworowe działanie przewlekłego stosowania aspiryny nie budzi wątpliwości. Pozytywny wpływ stwierdzono w przypadku nowotworów jelita grubego, przełyku, żołądka, piersi, prostaty i płuc. Jednakże zasadność profilaktyki w całej populacji nie została ...

  2. Alergia na mleko – jej istota i leczenie żywieniowe
    Katarzyna Szatkowska

    Alergia na białka mleka krowiego (CMA – z ang. cow milk alergy) to jedna z najczęstszych dolegliwości niemowląt i małych dzieci. U dorosłych występuje znacznie rzadziej, w przeciwieństwie do nietolerancji ...

  3. Nietolerancja laktozy – czym jest i jak sobie z nią radzić?
    Katarzyna Szatkowska

    Objawy dyskomfortu po spożyciu mleka są dość powszechnym problemem. Najczęściej jego przyczyną nie jest alergia na nabiał, a nietolerancja laktozy. Jej istotą jest fizjologiczna niezdolność do trawienia cukru mlecznego – ...

  4. Utajone związki chorobotwórcze w jedzeniu?- toksyczność akrylamidu.
    Katarzyna Tomczak

    Na co dzień pochłaniamy mnóstwo kalorii począwszy od zdrowych domowych posiłków, po przetworzone produkty jak słodycze, hamburger czy chipsy. Podczas zakupów bardzo często zwracamy uwagę na jakość, pochodzenie produktów, etykietę... ...