07.02.2015Nr 75

  1. Znaczenie lizyny w diecie
    Agata Flejter - Wojciechowicz

    Człowiek jest zdolny do syntetyzowania dwunastu aminokwasów. Niemniej nie jest w stanie biosyntetyzować dziesięciu. Aminokwasy te bezwzględnie muszą być dostarczane w pożywieniu. Istnienie zapotrzebowania na pożywienie, wskazuje, iż zależność od ...

  2. Tejksobaktyna – nowy antybiotyk.
    lek. Sebastian Woźniak

    Jednym z podstawowych problemów współczesnej medycyny jest rosnąca antybiotykoodporność bakterii. Pierwszy antybiotyk – penicylinę odkryto w latach 40tych XX wieku. W następujących latach hodowano różne organizmy glebowe i odkrywano kolejne ...

  3. Zgaga a choroba refluksowa przełyku
    Małgorzata Szeląg

    Niemal każdy z nas doświadczył „palenia w przełyku” lub „kłucia za mostkiem” po zbyt obfitym lub za szybko zjedzonym posiłku. Takie nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku i w klatce piersiowej ...