Dział: Diety

Skuteczne leczenie często wymaga stosowania specjalistycznej diety. W tym dziale publikujemy artykuły dotyczące diet i składników żywnościowych.

  1. Pokrzywa – cenne zioło.07.04.2012


    Magdalena Czułup

    Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) jest wieloletnią rośliną z rodziny pokrzywowatych (Urticaceae). W Polsce występuje w stanie dzikim. Jej liście i łodygi są pokryte parzącymi włoskami. efekt zetknięcia się z pokrzywą to piekąca wysypka (pokrzywka), dzięki czemu roślina jest powszechnie znana. Współczesna nauka potwierdziła wiele cennych właściwości leczniczych pokrzywy. Surowcem ...

  2. Przegląd preparatów do żywienia medycznego07.02.2012


    Katarzyna Szatkowska

    Celem żywienia medycznego jest dostarczenie pacjentowi substancji pokarmowych, których nie jest w stanie przyjąć wraz z regularnymi posiłkami ze względu na chorobę. Z chorobą mogą się bowiem wiązać zaburzenia łaknienia, żucia, połykania czy wchłaniania, zwiększone zapotrzebowanie energetyczne czy specjalne wymagania żywieniowe (np. zwiększenie lub zmniejszenie podaży białka, cukrów, błonnika). Do ...

  3. Czy wiesz co jesz, czyli jak roślinne miRNA regulują ludzkie geny?07.12.2011


    Marcin Sajek

    MicroRNA (miRNA) są to krótkie, 22-24-nukleotydowe cząsteczki RNA. Występują one u organizmów eukariotycznych i regulują potranskrypcyjnie ekspresję genów. Regulacja ta odbywa się głównie poprzez oddziaływanie z regionami 3'UTR docelowych mRNA, ale czasami cząsteczki miRNA oddziałują również z otwartymi ramkami odczytu jak i regionami 5'UTR. Proces ten różni się u roślin ...

  4. Dieta w niedoczynności tarczycy07.06.2011


    Katarzyna Szatkowska

    Tarczyca to gruczoł regulujący przemianę materii. Jej niedoczynność, związana ze zmniejszonąprodukcją i uwalnianiem hormonu zwanego tyroksyną, powoduje obniżenie poziomu metabolizmu i upośledzenie innych funkcji organizmu. Najczęstszym objawem choroby jest wzrost wagi, a także zaparcia, zmęczenie, depresja, suchość skóry, zwiększona wrażliwość na zimno i powiększenie tarczycy. Zauważono również, że u osób ...

  5. Wpływ związków czynnych występujących w roślinach barwierskich na funkcjonowanie organizmu ludzkiego07.03.2011


    Agata Flejter - Wojciechowicz

    Surowiec do otrzymywania naturalnych barwników stanowią przede wszystkim świeże lub wysuszone rośliny zawierające pigment, które przyjęto określać mianem roślin barwierskich. Szczególną rolę odgrywają te z pośród nich, które dostarczają substancji służących do barwienia żywności. Światowe normy prawne dopuszczają bowiem  zaledwie kilka syntetycznych barwników żywności, preferując tym samym barwniki pochodzenia naturalnego. ...

  6. Dieta w grzybicy07.10.2010


    Katarzyna Szatkowska

    Występowanie infekcji grzybowych  jest w dzisiejszych czasach częstsze niż kiedykolwiek. Składa się na to kilka powodów. Przede wszystkim żyjemy dłużej, a starszy wiek i związana z tym obniżona odporność sprzyja rozwojowi grzybów. Poza tym powszechnie stosowane terapie antybiotykowe eliminują nie tylko chorobotwórcze drobnoustroje, ale również pożyteczne bakterie, które kontrolują ilość ...

  7. Celiakia a dieta bezglutenowa07.05.2009


    Anna Karkocha

    Celiakia (choroba trzewna, enteropatia glutenowa) jest chorobą o podłożu immunologicznym, powodowaną nietolerancją prolamin zbożowych [1]. Białka te potocznie nazywane glutenem znajdują się w pszenicy (gliadyny), życie (sekaliny), jęczmieniu (hordeiny) i owsie (aweniny). U niektórych osób wywołują one swego rodzaju reakcję alergiczną, która prowadzi do zniszczenia śluzówki jelita. Konsekwencją jest stan ...

  8. Rozmowa z dr Marcinem Schmidtem z Uniwersytetu Przyrodniczego im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu na temat znaczenia i przyszłości nutrigenomiki07.04.2009


    Katarzyna Szatkowska

    Katarzyna Szatkowska: Nutrigenomika nie jest terminem powszechnie znanym i rozumianym. Jak Pan zdefiniowałby to pojęcie? Marcin Schmidt: Najprościej można powiedzieć, że jest to nauka badająca wpływ substancji pochodzących z żywności na funkcjonowanie organizmu. A ponieważ funkcjonowaniem organizmu zarządza genom, dlatego też jest to połączenie tych dwóch wyrazów – „nutri” - ...