ISSN 1689-7730

Internetowa Gazeta Medyczna
Wydanie nr 75

Hands
07.02.2015
IGM

Znaczenie lizyny w diecie

Autor: Agata Flejter - Wojciechowicz
Człowiek jest zdolny do syntetyzowania dwunastu aminokwasów. Niemniej nie jest w stanie biosyntetyzować dziesięciu. Aminokwasy te bezwzględnie muszą być dostarczane w pożywieniu. Istnienie zapotrzebowania na pożywienie, wskazuje, iż zależność od ... Czytaj więcej
IGM

Tejksobaktyna – nowy antybiotyk.

Autor: lek. Sebastian Woźniak
Jednym z podstawowych problemów współczesnej medycyny jest rosnąca antybiotykoodporność bakterii. Pierwszy antybiotyk – penicylinę odkryto w latach 40tych XX wieku. W następujących latach hodowano różne organizmy glebowe i odkrywano kolejne ... Czytaj więcej
IGM

Zgaga a choroba refluksowa przełyku

Autor: Małgorzata Szeląg
Niemal każdy z nas doświadczył „palenia w przełyku” lub „kłucia za mostkiem” po zbyt obfitym lub za szybko zjedzonym posiłku. Takie nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku i w klatce piersiowej ... Czytaj więcej